Kánikula és írás

Nyomtatás
Megjelent: 2011. augusztus 23. kedd Írta: Kárászné Tomanó Ágnes

Napjaink forrósága hathat-e az írásunkra? Egyáltalán megváltozik-e írásunk a külső körülmények változásával?

 

Az írásban nem csak alapvető személyiségjegyeink tűnnek fel, hanem megjelenik minden külső és belső érzetünk is. Az író személy nem is tudja, de de írását négy hatás befolyásolja folyamatosan: külső-, belső-, tudatos-, valamint tudattalan hatások jelennek meg valamennyiünk írásában.

Belső tudatos hatások a különböző fájdalmak érzékelése, pl. a fejfájás. Ugyancsak belső tudatos hatás a fizikai fáradtság és a kézen történt sérülések érzékelése.Belső tudattalan hatások körébe tartoznak a rejtett betegségek hatásai, azok a szembetegségek melyekről nincs tudomásunk.

A külső tudatos hatás lehet a rázkódó felület, pl. egy vonaton, vagy buszon történő íráson látszik, hogy tremorosabb, reszketegebb a vonalvezetés. Ebbe a kategóriakörbe tartozik az is, amikor figyelnek minket írás közben. Ilyenkor megpróbálunk megfelelni az elvárásoknak, megpróbálunk szebben, olvashatóbban írni. Egy szeretett személy halála is a külső tudatos hatások körébe tartozik, ilyenkor megjelennek a lefelé tartó sorok, felbukkannak a trauma-jelzések az írásban. Gyermekrajzokban komorodnak a színek, feltűnnek a biztonságigénylésre utaló jelzések.

Külső tudattalan hatások körébe tartozik az erős, zavaró zajhatás, a háttér rádiózás, vagy háttér televíziózás, és az időjárási hatások.

A kánikula hatásai a türelmetlenség, a figyelemkoncentráció zavarai, a lassulás. Ilyen melegben a grafológusok figyelembe veszik a fent említett hatásokat, és ha ezek jelei megjelennek az írásban, nem sorolják ezeket a személy állandó tulajdonságai közé.

Kárászné Tomanó Ágnes                                                                                                                                                                                                     grafológus, grafológus szakértő, szakoktató

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews