Miről árulkodnak a tabu szavak?

Nyomtatás
Megjelent: 2011. szeptember 12. hétfő Írta: Kárászné Tomanó Ágnes

A grafológiában  tabu szavak alatt nem a tiltott szavak listáját értjük, hanem tabu szavaknak azokat az árulkodó szavakat nevezzük, melyeket önkéntelenül másképpen írunk le, mivel  mást gondolunk,másképpen érzünk arról a dologról, eseményről, melyről gondolatainkat papírra vetettük.

Egy budapesti nagyvállalat keresett grafológust, munkaalkalmassági vizsgálatok végzésére. Úgy gondolták, hogy mielőtt megbízzák a feladattal próbamunkát kérnek, azaz három régi vállalati dolgozó személyiségképét kell elkészítenie. A három munkatárs a gazdasági vezető, a vezető helyettese, és a titkárnőjük volt.

Megkaptam az írásokat és az elemzéshez szükséges szokásos adatokat. Tudtam, hogy mindhárman nők, azonos korúak, és nagyon jó barátságban vannak egymással. Ez utóbbi információt a pszichológusnőtől kaptam, aki szintén munkaalkalmassági vizsgálatokat készít ennél a vállalatnál. A titkárnő írásának elemzésekor azonban ennek ellenkezőjére utaló jeleket találtam. Megkérdeztem még egyszer a pszichológustól, hogy jól értettem-e dolgot, mert a titkárnő - írása alapján - határozottan neheztel a főnöknőjére. Lehetetlen, - hangzott a válasz - ők nagyon jól kijönnek egymással.
Sokat töprengtem azon, mit tegyek, hogy ne ártsak a titkárnőnek. Végül úgy döntöttem, hogy nem írom le a személyiségképbe amit láttam, mivel nem tudhatom meg kell- e mutatnia főnökeinek az elemzést, vagy sem.

Pár nap múlva telefonon kerestek. A pszichológusnő volt, aki elmondta a titkárnőnek véleményemet a főnöknőjéhez fűződő  kapcsolatáról, és átadta a kagylót a titkárnőnek. Na, gondoltam most jön a tévedni tetszett kedves grafológus kezdetű mondat. Ehelyett azonban elismerő szavakat kaptam, és egy történetet, mely aznap esett meg amikor a titkárnő az elemzésre szánt levelet írta.

Eszerint a hosszú, együtt töltött idő óta először bántotta őt meg főnöknője annyira, hogy a grafológusnak írt levél után rögtön írt egy másikat is, a főnöknőnek. Ebben leírta, hogy mélységesen csalódott az igazságtalan bánásmód miatt, és nem kíván a továbbiakban vele együtt dolgozni. A levelet szerencsére már nem tudta aznap átadni. Következő nap mindketten átgondolták a dolgot és kibékültek. A felmondólevél pedig ott maradt a titkárnő fiókjában, - felbontatlanul.

Az elemzésre kapott kézírásokat nem minden grafológus olvassa el. Van aki azt mondja, megzavarja a levél tartalma, van aki viszont minden adatot szívesen fogad a levél írójáról. Először én sem olvasom el a grafikumot, csak akkor, amikor már kialakult bennem egy kép az íróról. Ennél az írásnál viszont azonnal feltűnt, hogy az egyik szó jóval kisebb, mint a többi, ezért még az elemzés előtt elolvastam.
A levél arról szólt, hogy az illető sosem akart titkárnő lenni, de a főnöknőjéhez fűződő barátsága miatt vállalta el mégis ezt a munkát. Több helyen is méltatja tudását, emberséges viselkedését, miközben a sorok egyre jobban hullámzanak, a végvonalak egyre harciasabban szúrnak felfelé, és megjelenik a mindent eláruló tabu szó, amely a többinél jóval kisebbre sikeredett:A forma jelentősen ellentmond a tartalomnak. A titkárnő pillanatnyi felindulásában megkérdőjelezte azt is, hogy főnöknője embernek nevezhető-e egyáltalán.

A későbbiekben több munkatárs- és vezető-kiválasztást végeztem ennek a vállalatnak, mert a pszichológiai vizsgálat mellé azóta rendszeresen kérik a grafológusi véleményt is.

Kárászné Tomanó Ágnes

 

Megjelent a Grafo Magazin 2, évf. 3-4. számában 2001-ben.

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews